41st
international convention on information and
communication technology, electronics and microelectronics
Grand Hotel Adriatic Congress Centre and Remisens Hotel Admiral,

May 21 - 25, 2018, Opatija, Adriatic Coast, Croatia


asdfasdfasdf

Sigurnost beskontaktnih platnih instrumenata


Organizator
MIPRO 

Voditelj
Sergio Uran (MIPRO)

Moderator
Zoran Bohaček (Hrvatska udruga banaka)

Uvodničari
Sergio Uran (MIPRO), Marin Vuković (Fakultet elektrotehnike i računarstva u Zagrebu), Davor Kršul (Visa Europe)


Tema i cilj okruglog stola
Platni instrumenti opremljeni NFC tehnologijom uvode se u funkciju u svrhu racionalizacije transakcija plaćanja manjih iznosa koje se, umjesto gotovim novcem, mogu provesti elektronički. Kod isticanja njihove prednosti u odnosu na gotov novac, uputno je, osim afirmativnim svojstvima, njihovu sigurnost argumentirati znanstveno utvrđenim činjenicama i time ukazati na istinu o mitovima kojima se ista dovodi u pitanje.

Beskontaktne platne kartice namijenjene su plaćanju bez korištenja PIN-a i potpisa. Zbog toga su iznosi koji se njima plaćaju limitirani. U slučaju gubitka ili krađe šteta njihove zlouporabe je ograničena, a drugi slučajevi zlouporabe su neisplativi zbog razine ugrađene zaštite i sustava koji nadzire njihovo korištenje. Članovi MIPRO-a iz znanstvene zajednice, koji su specijalizirani za primjenu RFID tehnologije i informatičku sigurnost, testirali su u laboratorijskim uvjetima slučajeve potencijalnih zlouporaba beskontaktnih platnih instrumenata i svoje nalaze o tome iznijeli su na okruglom stolu.

Cilj okruglog stola bio je raspravom o svojstvima i sigurnosti beskontaktnih platnih instrumenata doprinijeti širenju spoznaje o prednosti, društvenoj koristi i sigurnosti njihovog korištenja kod plaćanja manjih iznosa potičući time promjenu navika korištenja gotovog novca za tu namjenu. Okrugli stol bio je namijenjen svima koji su aktivni u sustavu plaćanja, imaju utjecaj na promjene u njemu ili ih samo zanimaju zbivanja u toj domeni. 

Sponsors
MIPRO - path to knowledge and innovation
sponsorsbar_mipro2018cd-1526548659.jpg